Traditionele Chinese geneeskunde

De traditionele Chinese geneeskunde (TCM) is een geneeskundig systeem dat al duizenden jaren oud is. Binnen deze geneeskunde wordt gewerkt met Qi (energie). Bij klachten is deze energie uit balans.

TCM omvat naast een eigen systeem van diagnose stellen (pols- en tong- en buikdiagnose) verschillende behandelmogelijkheden (acupunctuur, Chinese kruiden formules, tuina (massage), tai chi ch’uan (bewegingsoefeningen) en qi gong (ademhalingsoefeningen)). Het doel is zo de Qi weer in balans te brengen waardoor klachten verdwijnen.

Ik ben gespecialiseerd in o.a. Japanse acupunctuur zoals Toyohari, Manaka en Sonishin: kinderacupunctuur. Uiteraard behandel ik ook met Chinese acupunctuur.

Qi

Energie, Qi genoemd is de kracht achter alle lichaamsfuncties. Wanneer er een Qi tekort is, moeten we deze opgebruikte Qi aanvullen. Wanneer de Qi geblokkeerd is, dan moet deze weer in beweging gebracht worden (want Qi moet steeds in beweging zijn). Door Qi blijven we lichamelijk en geestelijk gezond en in balans. Het stuurt alle processen, zowel in het lichaam als in de natuur zoals bijvoorbeeld de ademhaling, de bloedcirculatie, de vloeistofverdeling en de spijsvertering.

Er zijn 2 soorten Qi: Yin en Yang. Yin is het kalme, het voedende, de rust. Yang is de beweging, de activiteit. Als Yin en Yang in evenwicht zijn dan is er gezondheid in het lichaam. Als er teveel Yin of teveel Yang is dan ontstaan er klachten.

Maak een afspraak met mij!

TCM-therapeut

De TCM-therapeut probeert dan ook dit evenwicht te herstellen. Met behulp van acupunctuur kan men de Qi weer doen stromen. Het prikken gebeurt met heel dunne en buigzame wegwerpnaalden waardoor het prikken niet pijnlijk is.